PIPERINA ÎN COSMETICĂ

deadmin

PIPERINA ÎN COSMETICĂ

Piperina a fost descoperită în 1819 de către Hans Christian Ørsted, care a izolat-o din fructele de Piper nigrum (familia Piperaceae). Piperina se găsește și în speciile Piper longum și Piper officinarum. Piperina aparține familiei de alcaloizii și derivați ai acestora. Aceștia sunt  compuși chimici care conțin atomi de azot în procent mare. În plus față de atomii de carbon, hidrogen și azot, alcaloizii pot conține, de asemenea, oxigen, sulf și mai rar alte elemente, cum ar fi clor, brom și fosfor.

Piperina este alcaloidul responsabil pentru iuțeala din piperul negru și piperul lung, împreună cu chavicină (un izomer de piperină). Aceasta a fost folosită încă din vechi timpuri în diverse forme de medicină tradițională pentru tratarea unor probleme de sănătate, dar și ca insecticid. Piperina este puțin solubilă în apă (40 mg/l, sau 1 g/25 l (la 18°C) dar mai mult în alcool (1 g/15 ml), eter (1 g/36 ml) sau cloroform (1 g/1,7ml ).

Piperina este antipiretică, analgezică, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antidepresivă, antitumorală, reglează activitatea tiroidei, este hepatoprotectoare, imunostimulatoare, anxiolitică, antioxidantă, este și un bun insecticid. Piperina potențează unele substanțe medicamentoase, astfel, a crescut în mod semnificativ concentrația plasmatică de refampin, fenitoină, propranolol și teofilină.

Piperina și derivații săi sunt medicamente anticonvulsivante eficiente. Ei au, de asemenea, acțiuni sedativ-hipnotice, tranchilizante, și relaxante musculare și pot intensifica acțiunea depresivă a altor antidepresive, atunci când sunt utilizate în combinație. Antiepilepsirina, unul dintre derivații de piperina, este utilizată ca un medicament antiepileptic în tratarea diferitelor tipuri de epilepsie. S-a dovedit eficient și este utilizat pe scară largă în China.

Piperina, principiul activ al piperului negru și un aditiv alimentar comun, este capabilă să protejeze ficatul, într-o manieră dependentă de doză, împotriva leziunilor hepatice.

Piperina a arătat, de asemenea, proprietăți protectoare ale mucoasei gastrice, dar spre deosebire de capsaicină, mecanismul nu este încă elucidat.

Piperina este un  bioamplificator care poate fi izolat din piper negru. Un bioamplificator este un agent care crește biodisponibilitatea și bioeficiența unui anumit medicament cu care este combinat, însă nu are nici o activitate farmacologică tipică proprie la doza utilizată. Piperina crește biodisponibilitatea unor medicamente, cum ar fi barbituricele, coenzima Q10 (CoQ10), curcumina (extract din turmeric), dapsona, etambutol, atenol, fenitoină, propranolol, pirazinamida, rifampicina, ampicilina, etc. Biodisponibilitatea rifampicinei crește cu aproximativ 60%, în prezența piperinei și anume doza se reduce de la 200 mg la 450 mg de rifampicina. Cadila Pharma a lansat deja un medicament numit Risorine conținând 200 mg de rifampicina, 300 mg de izoniazidă (INH) și 10 mg de piperină, în noiembrie 2009.

Piperina și analogii sau derivații acesteia se folosesc pentru re-pigmentarea în perioada post traumatică a pielii depigmentate și pentru tratamentul unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi vitiligo. Piperina și analogii sau derivații acestora pot fi de asemenea folosiți pentru a promova uzul cosmetic sau pentru a spori colorația naturală a pielii.

Anumite remedii din plante, administrate de obicei ca amestecuri de plante sau extracte, în special cele utilizate în medicina tradițională chineză și medicina ayurvedică indiană, au fost folosite pentru tratamentul afecțiunilor cutanate, precum vitiligo, pentru o lungă perioadă de timp și, în multe cazuri, s-au obținut rezultate pozitive. Plante aromatice, cum ar fi Psoralea corylifolia L. și Vernonia anthelmintica Willd. sunt bine cunoscute pentru utilizarea lor în această boală.

Fructele de piper negru (Piper nigrum L.) și piper lung (Piper longum L.) sunt importante plante medicinale în tradiția indiană, în medicina ayurvedică și în cea Unani. Piperul negru a fost implicat ca un posibil adjuvant în tratamentul leucodermei. Aceste două plante sunt utilizate ca ingrediente în multe preparate tradiționale din plante pentru o varietate de utilizări, inclusiv gastro-intestinale și boli de piele. Compoziții care conțin piper negru, ghimbir si pipali au fost utilizate în tratamentul bolii de piele, vitiligo. 

Uleiul de piper negru poate fi folosit pentru a ajuta în ameliorarea durerii, reumatism, frisoane, gripă, răceli, pentru a crește circulația, pentru a calma durerile musculare, răceala fizică și emoțională, ca un tonic nervos și pentru a calma febra. Uleiul de piper negru este deosebit de eficient atunci când se tratează vânătăi de pe piele, iar proprietatea rubefacientă îl face foarte bun pentru a crește circulația la nivelul pielii și în țesutul de susținere de sub piele. Din cauza faptului că uleiul de piper negru ajută la stimularea circulației și are o acțiune de ,,încălzire” a pielii, se poate folosi util în crema anticelulitică și alte produse similare.

 

 

Despre autor

admin administrator


Continut | Meniu | Butoane acces