Arhivă categorie Ayurveda

deadmin

Capsaicina in tratamente externe

Capsaicina este un agent selectiv de eliberare de neuropeptide pentru neuronii periferici senzitivi primari. Folosită topic, capsaicina ajută la controlul durerii nervului periferic. Acest agent a fost folosit experimental pentru a manipula substanța P (substanță din terminațiile nervoase senzoriale implicată în durere, cum este cazul în artrita reumatoidă, nevralgia post-herpetică, sindromul durerii post-mastectomie și neuropatia diabetică) și alte tahikinine. În plus, capsaicina poate fi utilă în controlul ulcerațiilor induse de chimioterapie și radioterapie.

Conținutul de capsaicină din ardei verde și roșu variază de la 0,1 la 1%. Capsaicina prezintă numeroase acțiuni biologice și, prin urmare, a fost ținta unor ample cercetări științifice, de la identificarea sa, initială, în 1919. Unele dintre proprietățile fiziologice cele mai recunoscute ale capsaicinii sunt efectele sale selective asupra părții periferice a sistemului nervos senzorial, în special asupra neuronilor primari aferenți. 

Capsaicina este absorbită în mod eficient prin piele. Într-un studiu realizat pe 12 subiecți, s-a administrat topic o soluție de 3% capsaicină în trei vehicule diferite (70% alcool izopropilic, ulei mineral și propilen glicol în 20% alcool), capsaicina s-a dovedit a fi absorbită rapid. Timpul de înjumătățire al capsaicinei a fost de aproximativ 24 de ore.

Există multe produse indicate pentru managementul local al durerii, incluzând creme, loțiuni și diverse forme de patch-uri, care conțin capsaicină (CAP) și dihidrocapsaicină (DHC). Sunt câteva studii in vivo privind absorbția, biodisponibilitatea și dispunerea capsaicinei și dihidrocapsaicinei. O cantitate foarte mică de CAP și DHC a fost absorbită în circulația sistemică. Cea mai mare concentrație plasmatică a fost de 2,39 ng/ml, iar valoarea maximă medie a concentrației plasmatice după 12 ore de la aplicarea gelului cu CAP a fost de 1,68 ng/ml. Concentrația medicamentului în pielea tratată a fost relativ ridicată cu concentrație scăzută în alte țesuturi. Astfel, gelul cu capsaicină a avut efecte locale puternice și efecte sistemice mai slabe.

Plasturii cu capsaicină 8% sunt indicați în tratamentul durerii neuropatice asociate cu nevralgia post-herpetică. Există mai multe formulări topice cu capsaicină disponibile, inclusiv creme și soluții, indicate pentru analgezia temporară a mușchilor și pentru a se înlătura durerea precum durerea neuropatică.

Capsaicina pare a fi eficace pentru durerea din osteoartrita (OA), dar nu se știe sigur dacă efectul este dependent de doză, este consecvent sau se modifică în timp. Doua studii au arătat că un tratament de peste 4 săptămâni, au avut rezultate divergente. Capsaicina a fost raportată ca fiind sigură și bine tolerată, cu nici o toxicitate sistemică. O ușoară senzație de arsură la locul de aplicare a afectat 35-100% dintre pacienții tratați cu capsaicină, cu un raport de risc de 4,22; incidența a atins punctul culminant în prima săptămâna, cu rate de incidență în declin în timp. Tratamentul topic cu capsaicina, de patru ori pe zi, este eficace în reducerea intensității durerii îm tratament de până la 20 de săptămâni, indiferent de locul de aplicare și a dozei folosite, la pacienții cu durere cel putin moderata si osteoartrită definită radiologic.

Capsaicina reduce durerea din nevralgia posttherpetică și neuropatia diabetică. O aplicare topică de capsaicină 0,025%, timp de patru până la șase săptămâni, a îndepărtat, complet, sau în măsură semnificativă, durerea cronică posttherpetică. Rezultatele inițiale ale altui studiu controlat, multicentric, cu cremă de capsaicina topică 0.075%, a arătat că acest preparat a produs ameliorarea durerii asociate cu neuropatie diabetică.

Capsacina este indicată pentru reducerea temporara a durerilor minore și durerilor mușchilor și articulațiilor, durerilor de spate asociate cu entorse, artrită, artrită reumatoidă, osteoartrită.

Capsaicina este utilizată și în alte tulburări, inclusiv psoriazis, vitiligo si pruritul greu de rezolvat, precum și postmastectomie și durerea postamputare (sindromul membrului fantomă), și distrofia reflexului simpatic. Capsaicina este disponibilă sub forma de creme cu 0,025%, 0,035%, 0,075%, 0,1% și 0,25%; geluri cu 0,025% și 0,05%; roll-on cu 0,075%; plasturi transdermici cu 0,025%. Capsaicina este aprobată de FDA pentru reducerea temporară a durerii minore și a durerii asociate cu dureri de spate și artrită și este utilizată pentru tratamentul off-label postherpetic și al neuropatiei diabetice dureroase.

Deoarece capsaicina îmbunătățeste penetrarea substantelor antiinflamatorii prin pielea umană, se recomandă includerea în produsele cosmetice antiinflamatorii.

deadmin

Uleiul de cocos în tratamente cosmetice ayurvedice

Potrivit sistemului Ayurveda, uleiul de nucă de cocos răcește excesul de căldură din piele (excesul de Pitta) și ajută la atenuarea disconfortului cauzat de eczeme, psoriazis uscat, arsuri solare și uscăciunea generală. Uleiul de nucă de cocos a fost folosit drept protecție solară eficientă de mii de ani de către locuitorii Indiei.

Uleiul de cocos, care este extras din fructele maturate, este un ulei aromatic bogat în constituenti benefici. Atunci când este combinat cu alte plante și ingrediente, acesta oferă și beneficii mai mari. În natura sa pură, uleiul de cocos este ușor și calmant pentru piele și corp. Acesta hidratează și răcește și este un ulei ideal pentru tratamente corporale și pentru tratarea parului si scalpului.

Schimbările de căldură și temperatură creează o perturbare a Pitta dosha, care este asociată cu elementul de foc și provoacă un sindrom delicat al pielii (în care pielea este iritată și inflamată). Dr. Neena Chopra, biochimis si expert in naturopatie explică: ,,Componenta principală care îl diferențiază de alte uleiuri este prezența acidului lauric. Cu exceptia laptelui matern, cea mai mare concentrație de acid lauric se găsește în uleiul de nucă de cocos virgin. Acidul lauric, acidul gras predominant cu catena medie, ce se gaseste in ulei de nuca de cocos, a demonstrat beneficii antibacteriene, antivirale, antifungice si antiinflamatoare.”

Uleiul de nucă de cocos este o soluție sigură pentru prevenirea uscăciunii și degresării pielii si întârzie apariția ridurilor. Uleiul de nucă de cocos contribuie, de asemenea, la tratarea diferitelor probleme ale pielii, inclusiv psoriazis, dermatită, eczeme și alte infecții ale pielii. Uleiul de cocos contribuie, de asemenea, la prevenirea îmbătrânirii premature și a bolilor degenerative datorită proprietăților bine cunoscute antioxidante.

Uleiul de cocos este unul dintre cele mai bune substanțe nutritive naturale pentru păr. Ajută la creșterea sănătoasă a părului, la reducerea căderii acestuia, confera strălucire părului.

Uleiul de cocos este, in prezent, unul din cele mai folosite ingrediente în produse cosmetice si dermatocosmetice și chiar produse medicamentoase.

deadmin

Pulberea de orez in cosmetica ayurvedica

Pulbere de orez

Mukhalepam este o tehnica ayurvedica veche prin care pielea feței este masată și acoperită cu uleiuri și paste din plante, adaptate tipurilor de piele individuale. Prin această tehnică este crescută elasticitatea pielii pentru a preveni ridurile si pentru a imbunatati netezirea, este curătată pielea pentru o strălucire naturală, este împiedicată pigmentarea, se îndepărtează celulele moarte și se elimină cicatricile și petele existente.

O etapă importantă în acest sens este exfolierea care se poate face cu pulbere de orez sau praf de migdale ca un exfoliant pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii, care pot diminua strălucirea naturală a pielii.

Pulberea de orez a fost folosită de secole în vechea artă Ayurvedică, o practică holistică de vindecare. Se folosește ca o mască aplicată pe piele care calmează acneea inflamată și alte ulcerații ale pielii. Pulberea de orez, folosită în măsti cosmetice, are efecte de hidratare și reținere a apei și mărește producția de colagen pentru a avea o piele mai elastică si tânără. Pulberea de orez este folosită în multe forme cosmetice astăzi.

Poate fi folosita in măști faciale, adăugata in machiaje, vânduta sub formă de apă de orez ca produse de curățare a pielii. Este un bun absorbant al excesului de sebuum din piele. Oamenii de știință au descoperit că pulberea de orez ajută la vindecarea acneei și a inflamațiilor pielii, care sunt de fapt cauzate de bacteriile din porii pielii. Deoarece pulberea de orez permite curățarea porilor pieii, oferind in acelasi timp actiune emolienta si de exfoliere, aceasta ajuta, de fapt, la vindecarea acneei.

deadmin

Argila in tratamentele cosmetice

Tradiția antică de vindecare ayurvedica creează senzatie în domeniul îngrijirii naturale a pielii. Liderii din industria cosmetică promovează beneficiile ierburilor ayurvedice cum ar fi Gotu Kola (Centella asiatica), iar spa-urile care oferă terapii ayurvedice de întinerire se dezvoltă în toată lumea.

Un expert ayurvedic de la Consiliul Medical Maharishi Ayurveda spune: ,,Eu nu sunt surprins de această tendință, Ayurveda are cunoștințe sofisticate de oferit în domeniul abordărilor pe bază de plante pentru îngrijirea pielii – formulările ayurvedice sunt adesea combinații complexe de diferite tipuri de ierburi care oferă avantajele atât ale sinergiei, cât și ale echilibrului, astfel încât produsul final să fie puternic și foarte eficient.”

In acest sens, diferitele tipuri de argile au jucat si joaca un rol esential in cosmetica ayurvedicaă. Îndepărtarea celulelor moarte si a impuritatilor de pe piele cu o argilă exfoliantă delicată, cum ar fi Argila de Bentonita, poate ajuta la curățarea externă. Tipurile de piele Kapha pot necesita, de asemenea, formulări pe bază de plante pentru a curăța pielea din interior.

Argila provine din sol, si constă din particule obținute prin măcinarea pietrelor timp de mii de ani. Elementele predominante ale solului sunt mineralele, apa, materia organică.

Argilele au fost folosite în îngrijirea frumuseții timp de secole și sunt prezente în aproape toate sistemele cosmetice tradiționale. Ele exfoliază, curăță și revigorează pielea. Argila posedă capacitatea de a absorbi excesul de grasimi, murdărie și impurități din piele.

Fiecare argilă cosmetică are o compoziție minerală diferită, iar fiecare  oferă diferite beneficii în îngrijirea pielii. Conținutul ridicat de minerale din argila întinerește pielea. Utilizarea argilei elimina celulele moarte ale pielii, îmbunătățeste circulația pielii, îndepărtează resturile și impuritățile din pori și  produce o strălucire sănătoasă. Argilele pot fi folosite în masti faciale, pulberi corporale, împachetări corporale, săpunuri, loțiuni, creme, săruri de baie și multe altele.

Continut | Meniu | Butoane acces