Capsaicina in tratamente externe

deadmin

Capsaicina in tratamente externe

Capsaicina este un agent selectiv de eliberare de neuropeptide pentru neuronii periferici senzitivi primari. Folosită topic, capsaicina ajută la controlul durerii nervului periferic. Acest agent a fost folosit experimental pentru a manipula substanța P (substanță din terminațiile nervoase senzoriale implicată în durere, cum este cazul în artrita reumatoidă, nevralgia post-herpetică, sindromul durerii post-mastectomie și neuropatia diabetică) și alte tahikinine. În plus, capsaicina poate fi utilă în controlul ulcerațiilor induse de chimioterapie și radioterapie.

Conținutul de capsaicină din ardei verde și roșu variază de la 0,1 la 1%. Capsaicina prezintă numeroase acțiuni biologice și, prin urmare, a fost ținta unor ample cercetări științifice, de la identificarea sa, initială, în 1919. Unele dintre proprietățile fiziologice cele mai recunoscute ale capsaicinii sunt efectele sale selective asupra părții periferice a sistemului nervos senzorial, în special asupra neuronilor primari aferenți. 

Capsaicina este absorbită în mod eficient prin piele. Într-un studiu realizat pe 12 subiecți, s-a administrat topic o soluție de 3% capsaicină în trei vehicule diferite (70% alcool izopropilic, ulei mineral și propilen glicol în 20% alcool), capsaicina s-a dovedit a fi absorbită rapid. Timpul de înjumătățire al capsaicinei a fost de aproximativ 24 de ore.

Există multe produse indicate pentru managementul local al durerii, incluzând creme, loțiuni și diverse forme de patch-uri, care conțin capsaicină (CAP) și dihidrocapsaicină (DHC). Sunt câteva studii in vivo privind absorbția, biodisponibilitatea și dispunerea capsaicinei și dihidrocapsaicinei. O cantitate foarte mică de CAP și DHC a fost absorbită în circulația sistemică. Cea mai mare concentrație plasmatică a fost de 2,39 ng/ml, iar valoarea maximă medie a concentrației plasmatice după 12 ore de la aplicarea gelului cu CAP a fost de 1,68 ng/ml. Concentrația medicamentului în pielea tratată a fost relativ ridicată cu concentrație scăzută în alte țesuturi. Astfel, gelul cu capsaicină a avut efecte locale puternice și efecte sistemice mai slabe.

Plasturii cu capsaicină 8% sunt indicați în tratamentul durerii neuropatice asociate cu nevralgia post-herpetică. Există mai multe formulări topice cu capsaicină disponibile, inclusiv creme și soluții, indicate pentru analgezia temporară a mușchilor și pentru a se înlătura durerea precum durerea neuropatică.

Capsaicina pare a fi eficace pentru durerea din osteoartrita (OA), dar nu se știe sigur dacă efectul este dependent de doză, este consecvent sau se modifică în timp. Doua studii au arătat că un tratament de peste 4 săptămâni, au avut rezultate divergente. Capsaicina a fost raportată ca fiind sigură și bine tolerată, cu nici o toxicitate sistemică. O ușoară senzație de arsură la locul de aplicare a afectat 35-100% dintre pacienții tratați cu capsaicină, cu un raport de risc de 4,22; incidența a atins punctul culminant în prima săptămâna, cu rate de incidență în declin în timp. Tratamentul topic cu capsaicina, de patru ori pe zi, este eficace în reducerea intensității durerii îm tratament de până la 20 de săptămâni, indiferent de locul de aplicare și a dozei folosite, la pacienții cu durere cel putin moderata si osteoartrită definită radiologic.

Capsaicina reduce durerea din nevralgia posttherpetică și neuropatia diabetică. O aplicare topică de capsaicină 0,025%, timp de patru până la șase săptămâni, a îndepărtat, complet, sau în măsură semnificativă, durerea cronică posttherpetică. Rezultatele inițiale ale altui studiu controlat, multicentric, cu cremă de capsaicina topică 0.075%, a arătat că acest preparat a produs ameliorarea durerii asociate cu neuropatie diabetică.

Capsacina este indicată pentru reducerea temporara a durerilor minore și durerilor mușchilor și articulațiilor, durerilor de spate asociate cu entorse, artrită, artrită reumatoidă, osteoartrită.

Capsaicina este utilizată și în alte tulburări, inclusiv psoriazis, vitiligo si pruritul greu de rezolvat, precum și postmastectomie și durerea postamputare (sindromul membrului fantomă), și distrofia reflexului simpatic. Capsaicina este disponibilă sub forma de creme cu 0,025%, 0,035%, 0,075%, 0,1% și 0,25%; geluri cu 0,025% și 0,05%; roll-on cu 0,075%; plasturi transdermici cu 0,025%. Capsaicina este aprobată de FDA pentru reducerea temporară a durerii minore și a durerii asociate cu dureri de spate și artrită și este utilizată pentru tratamentul off-label postherpetic și al neuropatiei diabetice dureroase.

Deoarece capsaicina îmbunătățeste penetrarea substantelor antiinflamatorii prin pielea umană, se recomandă includerea în produsele cosmetice antiinflamatorii.

Despre autor

admin administrator


Continut | Meniu | Butoane acces