Arhivă lunară ianuarie 2021

deadmin

deadmin

ULEI DE SUSAN – BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

Susanul (Sesamum indicum L.), considerat cea mai veche plantă oleaginoasă, face parte din familia Pedaliaceae. Este cultivată în Asia de mai mult de 5000 de ani, în scopuri alimentare dar și terapeutice.

Susanul este o plantă erbacee anuală erectă, un arbust cu o perioadă de creștere cuprinsă între 70 și 150 de zile, în funcție de soi și de condițiile de cultivare. Este cultivat pentru obținerea de semințele sale care au o multitudine de aplicații alimentare și fitoterapeutice. 

Din semințele de susan se obține cel mai prețios produs, respectiv uleiul, caracterizat de o mare stabilitate chiar și la temperaturi mari. Semințele conțin lignani (grup de polifenoli) precum sesamin, episesamin, sesamol și sesaminol care sunt deosebit de utile pentru sănătate ca nutraceutice. Acești lignani sunt cei care fac ca uleiul de susan să fie stabil la temperaturi înalte, astfel încât poate fi folosit, în siguranță, la prăjirea alimentelor.

Uleiul de susan este bogat în acizi grași nesaturați, unde compoziția acizilor grași este 14% saturată, 39% mono-nesaturați și 46% acizi grași poli-nesaturați (Toma și Tabekhia, 1979). Carbohidrații din semințele de susan sunt reprezentați de circa 3,2% glucoză, 2,6% fructoză și 0,2% zaharoză.  

Semințele de susan reprezintă și o sursă deosebit de bogată de minerale: potasiul (851. 35 ± 3,44 mg/100 g), fosfor (647,25 ± 3,52 mg/100g), magneziu (579,53 ± 0,42 mg/100g), calciu (415,38 ± 3,14 mg/100g) și sodiu (122.50 ± 4.21 mg/100g).

Doar un sfert de cană de semințe de susan furnizează 74,0% din valoarea zilnică necesară pentru cupru, 31,6% din doza zilnică pentru magneziu și 35,1% din doza zilnică pentru calciu.

Susanul este bogat în sulfuri, în special de aminoacizi cu sulf (cisteină) și conține cantități semnificative de acizi oxalici (2,5%) și acizi fitici (5%). Spre deosebire de multe semințe oleaginoase, turta de susan, rezultată în urma presării semințelor, este lipsită de compuși antitriptici.

Fitosterolii sunt un grup de alcooli steroizici și esteri care au beneficii pentru sănătate în procesul de reducere a colesterolulul total și a fracției LDL-colestorolului din sânge, prevenind absorbția colesterolului din intestin. În semințele de susan există doi fitosteroli, β-sitosterol și daucosterol. 

Semințele de susan conțin, de asemenea, agliconi și glucozide ale lignanilor. Semințele de susan conțin cantități mari de acizi grași nesaturați (83-90%), în principal acid linoleic (37-47%), acid oleic (35-43%), palmitic (9-11%) și acid stearic (5-10%). Semințele sunt o sursă bogată de antioxidanți și compuși bioactivi, incluzând compuși fenolici, fitosteroli și peptide cu lanț scurt. Turta de susan, rezultată în urma presării semințelor, este o sursă bogată de proteine, acid fitic, carbohidrați și nutrienți minerali. Semințele de susan au o semnificație specială pentru nutriția umană, datorită conținutului ridicat de aminoacizi cu sulf și de fitosteroli. Agenții antioxidanți (sesamină, sesamolină, sesamol, formele lor glucozilate și tocoferolul fac uleiul foarte stabil și, prin urmare, îi conferă o durată lungă de valabilitate. Dintre vitaminele din semințele de susan, prezența vitaminei E este remarcabilă.

O plantă atât de rezistentă, cultivată de peste 5000 de ani, își găsește, în prezent, și mai multe utilizări, pe lângă cele alimentare și cele ale medicinii tradiționale. În Africa, florile de susan sunt folosite în industria parfumurilor. Acidul miristic din susan este un ingredient valoros în produsele cosmetice. Sesaminul este antioxidant, inhibă absorbția și producerea de colesterol în ficat, are efecte bactericide și insecticide. Uleiul de susan este utilizat ca solvent și ingredient în industria farmaceutică și în cea cosmetică. Uleiul de susan este utilizat în producerea de margarină, fabricarea săpunului, a vopselelor și a lubrifianților. Clorozamona obținută din rădăcinile de susan are activitate antifungică. Producția de biodiesel din uleiul de susan a fost realizată prin transesterificarea sa cu metanol în prezența NaOH drept catalizator, carburant cu risc redus de poluare.  

 

 

deadmin

ULEI DE JOJOBA

Jojoba (Simmondsia chinensis) este un arbust prețios, peren, permanent, verde, rezistent la secetă, care produce semințe mici, care conțin o ceară lichidă din care se prepara uleiul de Jojoba.

În industria cosmetică, uleiul de Jojoba este utilizat într-o serie de produse pentru îngrijirea pielii, în principal ca agent hidratant, de asemenea și ca lubrifiant, mai ales în balsamurile de păr. În produsele farmaceutice, uleiul de Jojoba, ceara și extractele din acesta fac parte dintr-o serie de produse pentru o serie de afecțiuni ale pielii și scalpului. Uleiul de Jojoba este utilizat si ca combustibil biodiesel, precum și ca lubrifiant biodegradabil. Este o nouă soluție de combustibil nepoluant pentru viitor.

Uleiul de Jojoba reduce pierderea de apă trans-epidermică fără a bloca complet transportul moleculelor de apă, oferind pielii suplețe și moliciune. În plus, oferă produselor cosmetice o excelentă absorbtie și lubrifiere. Studiile indică faptul că uleiul de Jojoba poate pătrunde rapid prin absorbție prin pori și păr. Din aceste zone, pare să difuzeze în stratul cornos stratic și interacționează cu lipide intercelulare pentru a reduce și mai mult pierderea de apă.

Structura chimică a uleiului de Jojoba este diferită de cea a altor uleiuri vegetale. Practic nu este un ulei, este de fapt o ceară lichidă polinesaturată care este similară cu uleiul de balenă, însă fără mirosul de pește. Este format din acizi grași, precum și esteri compuși în întregime din alcooli cu lanț drept. Atât porțiunile de acid cât și alcoolii din uleiul de Jojoba au 20 sau 22 de atomi de carbon și fiecare are o legătură nesaturată. Uleiul de Jojoba este lichid la temperatura camerei din cauza acizilor grași nesaturați. El nu se oxidează și nu devine ranced și nu se descompune la temperaturi și presiuni ridicate, ceea ce il face deosebit de util si usor de prelucrat si in conditii extreme.

Efectele benefice ale uleiului de Jojoba includ reducerea semnelor de îmbătrânire prematură, este un hidratant excelent, ajută la estomaparea vergeturilor, la combaterea micozelor, la minimizarea ridurilor, la prevenirea arsurilor solare, accelereaza vindecarea rănilor, stimuleaza creșterea părului, ajută la ameliorarea psoriazisului și a eczemelor, ajută la vindecarea arsurilor solare și la tratarea scalpului uscat.

Uleiul de Jojoba este un demachiant eficient, este hidratant și regenerant pentru piele și păr. Se aplică direct pe piele pentru a înmuia pielea, pentru a reduce ridurile și vergeturile, pentru a lumina tenul, ajuta la vindecarea cicatricilor, mentine un scalp și un păr sănătos. Uleiul de Jojoba este similar cu sebumul, care este secretat de glandele sebacee umane pentru a lubrifia și proteja pielea și părul. Atunci când producția de sebum scade din cauza vârstei, a poluanților sau a factorilor de stres din mediu (soare, vant etc), uleiul de Jojoba poate fi utilizat pentru a inlocui sebumul. Uleiul de Jojoba se acumuleaza în jurul rădăcinilor părului, astfel condiționând părul și împiedicându-l să devină fragil și casant. Dacă pe scalp există o cantitate prea mare de sebum, uleiul de Jojoba se dizolvă și elimină sebumul, lăsând părul curat. Uleiul de Jojoba, ca agent de solubilizare, poate elimina, de asemenea, substantele acumulate din preparatele de păr, precum și particulele transportate prin aer (praf), depuse pe păr. El formează un strat lipidic pe piele, acționând ca hidratant, precum și penetrant și fiind absorbit de stratul exterior al pielii. Este utilizat pe scară largă ca ingredient în șampoane, balsamuri, loțiuni faciale, pentru mâini și corp, produse pentru îngrijirea cuticulelor și a unghiilor, loțiuni pentru îngrijirea bebelușilor, creme și uleiuri, produse de curățare, hidratante, uleiuri și săpunuri, loțiuni de protecție solară și produse de machiaj. Uleiul de Jojoba este folosit și ca bază pentru fabricarea parfumului. Utilizările potențiale terapeutice ale uleiului de Jojoba includ tratamentul acneei, răniilor și a unor boli de piele precum psoriazisul.

Uleiul de Jojoba este un compus excelent de îngrijire a pielii, care o protejează de uscare, acoperind-o cu un film respirabil, non-lipicios, non-gras, care asigură, de asemenea, protecția solară cu factorul 4. Transformat în ceară tare, uleiul de Jojoba este folosit ca bază pentru creme sau in ceară moale, albă, este utilizat in fabricarea de mobilier, podele și mașini. O aplicație nouă și promițătoare la care lucrează în prezent oamenii de știință arabi este utilizarea uleiului de Jojoba ca substitut pentru motorină. Datorită conținutului său mai redus de carbon, uleiul de Jojoba netoxic și fără sulf degajă mai puțin monoxid de carbon și dioxid de carbon pe combustie decât combustibilul convențional. Și nu produce niciun compus periculos de sulf sau funingine.

Prin toate aceste aplicatii si efecte benefice, uleiul de Jojoba constituie un ingredient care ajuta sa fim mai sanatosi, mai frumosi si chiar sa protejam mediul in care traim.

deadmin

ULEI DE AVOCADO – SOLUȚIE NATURALĂ PENTRU PIELE ȘI PĂR SĂNĂTOS

Persea americana, denumită în mod popular, avocado, este un copac polimorf care provine dintr-o arie geografică extinsă care se întinde de la zonele muntoase estice și centrale ale Mexicului prin Guatemala până la coasta Pacificului din America Centrală. Pielea fructului este galben-verzuie, verde-intens, roșu-violet sau foarte închis, până la aproape negru. Miezul fructului de avocado este în întregime galben deschis până la galben închis, dar în unele fructe există un strat subțire, moale, de culoare verde strălucitor, imediat sub piele.

Fructul de avocado conține alcooli grași, derivați furanici, carotenoizi, carbohidrați, diterpenoizi, derivați lignanici și alți compuși diversi. Alcoolii grași din avocado prezintă activitate antivirală, citotoxică, antifungică, tripanocidă și antioxidantă. Compușii fenolici, cum ar fi acidul galic, antocianidinele și tocoferolii, manifestă activități semnificative antioxidante, neuroprotectoare și cardioprotectoare. Proprietățile antioxidante ale avocado-ului au fost atribuite, de asemenea, conținutului lor de carotenoizi, după efectuarea de studii științifice. De asemeni, derivații furanici conferă proprietăți insecticide, citotoxice și antifungice notabile.  

Studii științifice au demonstrat acțiunea uleiului de avocado asupra colagenului din piele. Astfel, uleiul de avocado nerafinat insaponificabil a determinat creșteri semnificative ale conținutului de colagen solubil în piele, deși conținutul total de colagen nu a fost afectat. Conținutul crescut de colagen solubil pare a fi o consecință a inhibării activității lizil oxidazei. Colagenul solubil asigură fermitatea și hidratarea pielii.

De asemeni, uleiul de avocado determină vindecarea mai rapidă a rănilor. Prin epidermă sunt absorbiți ușor nutrienți din uleiul de avocado precum vitamina E, lecitina, potasiu, care susțin reepitelizarea.

Uleiul de avocado menține hidratarea pielii, are efecte antiinflamatorii, reduce iritarea și inflamația asociată cu acneea.

Prin antioxidanții din compoziție, uleiul de avocado are capacitatea de a ameliora arsurile solare. Astfel, vitamina E, beta carotenul, vitamina D, proteinele, lecitina și acizii grași esențiali din ulei pot sprijini vindecarea și calmarea pielii arse de soare. Și consumul intern de avocado ajută la protejarea pielii de radiațiile UV dăunătoare.

Grăsimile sănătoase din avocado, atât consumate în alimentație, cât și folosite in preparate cosmetice, îmbunătățesc conținutul de colagen al pielii, păstrează elasticitatea acesteia, contribuind la prevenirea îmbătrânirii acesteia.

Aplicarea uleiului de avocado pe scalp ajută la reducerea mătreții și a altor probleme cauzate de un scalp uscat. Uleiul de avocado pătrunde puternic până la rădăcina cuticulei părului, restabilește structura firului de păr, hidratează, adaugă strălucire și îmbunătățește calitatea părului, accelerează creșterea părului, reînnoiește vârfurile, previne căderea părului. Protejează împotriva daunelor cauzate de căldura ridicată și a radiațiilor UVA și UVB.

Din punct de vedere al medicinii ayurvedice, avocado poate ajuta la calmarea agravărilor Vata și Pitta. Are un gust madhura (dulce), iar elementele sale prithvi și jala (respectiv pământoase și apoase) îl fac mai temeinic și mai satisfăcător. Avocado, fructul și uleiul, și alimente deosebit de sănătaose și cosmetice minunate. Avocado, fructul și uleiul, și alimente deosebit de sănătaose și cosmetice minunate.

deadmin

PIPERINA ÎN COSMETICĂ

Piperina a fost descoperită în 1819 de către Hans Christian Ørsted, care a izolat-o din fructele de Piper nigrum (familia Piperaceae). Piperina se găsește și în speciile Piper longum și Piper officinarum. Piperina aparține familiei de alcaloizii și derivați ai acestora. Aceștia sunt  compuși chimici care conțin atomi de azot în procent mare. În plus față de atomii de carbon, hidrogen și azot, alcaloizii pot conține, de asemenea, oxigen, sulf și mai rar alte elemente, cum ar fi clor, brom și fosfor.

Piperina este alcaloidul responsabil pentru iuțeala din piperul negru și piperul lung, împreună cu chavicină (un izomer de piperină). Aceasta a fost folosită încă din vechi timpuri în diverse forme de medicină tradițională pentru tratarea unor probleme de sănătate, dar și ca insecticid. Piperina este puțin solubilă în apă (40 mg/l, sau 1 g/25 l (la 18°C) dar mai mult în alcool (1 g/15 ml), eter (1 g/36 ml) sau cloroform (1 g/1,7ml ).

Piperina este antipiretică, analgezică, antiinflamatoare, imunomodulatoare, antidepresivă, antitumorală, reglează activitatea tiroidei, este hepatoprotectoare, imunostimulatoare, anxiolitică, antioxidantă, este și un bun insecticid. Piperina potențează unele substanțe medicamentoase, astfel, a crescut în mod semnificativ concentrația plasmatică de refampin, fenitoină, propranolol și teofilină.

Piperina și derivații săi sunt medicamente anticonvulsivante eficiente. Ei au, de asemenea, acțiuni sedativ-hipnotice, tranchilizante, și relaxante musculare și pot intensifica acțiunea depresivă a altor antidepresive, atunci când sunt utilizate în combinație. Antiepilepsirina, unul dintre derivații de piperina, este utilizată ca un medicament antiepileptic în tratarea diferitelor tipuri de epilepsie. S-a dovedit eficient și este utilizat pe scară largă în China.

Piperina, principiul activ al piperului negru și un aditiv alimentar comun, este capabilă să protejeze ficatul, într-o manieră dependentă de doză, împotriva leziunilor hepatice.

Piperina a arătat, de asemenea, proprietăți protectoare ale mucoasei gastrice, dar spre deosebire de capsaicină, mecanismul nu este încă elucidat.

Piperina este un  bioamplificator care poate fi izolat din piper negru. Un bioamplificator este un agent care crește biodisponibilitatea și bioeficiența unui anumit medicament cu care este combinat, însă nu are nici o activitate farmacologică tipică proprie la doza utilizată. Piperina crește biodisponibilitatea unor medicamente, cum ar fi barbituricele, coenzima Q10 (CoQ10), curcumina (extract din turmeric), dapsona, etambutol, atenol, fenitoină, propranolol, pirazinamida, rifampicina, ampicilina, etc. Biodisponibilitatea rifampicinei crește cu aproximativ 60%, în prezența piperinei și anume doza se reduce de la 200 mg la 450 mg de rifampicina. Cadila Pharma a lansat deja un medicament numit Risorine conținând 200 mg de rifampicina, 300 mg de izoniazidă (INH) și 10 mg de piperină, în noiembrie 2009.

Piperina și analogii sau derivații acesteia se folosesc pentru re-pigmentarea în perioada post traumatică a pielii depigmentate și pentru tratamentul unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi vitiligo. Piperina și analogii sau derivații acestora pot fi de asemenea folosiți pentru a promova uzul cosmetic sau pentru a spori colorația naturală a pielii.

Anumite remedii din plante, administrate de obicei ca amestecuri de plante sau extracte, în special cele utilizate în medicina tradițională chineză și medicina ayurvedică indiană, au fost folosite pentru tratamentul afecțiunilor cutanate, precum vitiligo, pentru o lungă perioadă de timp și, în multe cazuri, s-au obținut rezultate pozitive. Plante aromatice, cum ar fi Psoralea corylifolia L. și Vernonia anthelmintica Willd. sunt bine cunoscute pentru utilizarea lor în această boală.

Fructele de piper negru (Piper nigrum L.) și piper lung (Piper longum L.) sunt importante plante medicinale în tradiția indiană, în medicina ayurvedică și în cea Unani. Piperul negru a fost implicat ca un posibil adjuvant în tratamentul leucodermei. Aceste două plante sunt utilizate ca ingrediente în multe preparate tradiționale din plante pentru o varietate de utilizări, inclusiv gastro-intestinale și boli de piele. Compoziții care conțin piper negru, ghimbir si pipali au fost utilizate în tratamentul bolii de piele, vitiligo. 

Uleiul de piper negru poate fi folosit pentru a ajuta în ameliorarea durerii, reumatism, frisoane, gripă, răceli, pentru a crește circulația, pentru a calma durerile musculare, răceala fizică și emoțională, ca un tonic nervos și pentru a calma febra. Uleiul de piper negru este deosebit de eficient atunci când se tratează vânătăi de pe piele, iar proprietatea rubefacientă îl face foarte bun pentru a crește circulația la nivelul pielii și în țesutul de susținere de sub piele. Din cauza faptului că uleiul de piper negru ajută la stimularea circulației și are o acțiune de ,,încălzire” a pielii, se poate folosi util în crema anticelulitică și alte produse similare.

 

 

deadmin

ULEI DE MORCOV – SOLUȚIE EFICIENTĂ PENTRU MULTE PROBLEME

Aparent banalul morcov, pe care îl consumăm zilnic în supă, este un ,,depozit” de nutrienți, substanțe bioactive cu o valoare deosebită pentru sănătate. Astfel, toată lume știe că morcovul este o sursă bogată de caroten. Pe lângă acesta, morcovul conține flavone, din care amintim apigenină, luteolină, flavonoli incluzând kaempferol, quercetină, glicozide, furanocumarine, fibre, vitaminele B1, C, tiamina, riboflavina, acidul nicotinic, vitamina E, vitamina D, minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, zinc. Uleiul de morcov conține 12,11% palmitic, 24,03% oleic, 55,82% linoleic, 3,43% acid stearic, arahidic (20: 0).

Aplicațiile terapeutice sunt numeroase și includ:

· Detoxifierea sângelui

· Probleme asociate menopauzei

· Amenoree

· Diuretic, susține eliminarea acidului uric (indicat pentru tratarea gutei)

· Calmant digestiv

· Afectiuni renale și ale vezicii urinare

· Tratamentul hidropiziei

· Susține activitatea hepatică

· Antihelmintic

· Litiază urinară

· Hipotensiv și vasodilatator

Uleiul esențial de morcov este extras din semințe și este destinat tratamentelor externe și aromoterapiei. Conduce la reducerea stresului și a anxietății. Când este adăugat la un ulei purtător sau într-o cremă sau gel, uleiul de semințe de morcov are proprietăți antimicrobiene, antioxidante și antiinflamatoare care pot îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii.

S-au realizat numeroase studii științifice și clinice care au demonstrat toate aceste proprietăți. De exemplu, un studiu din 2016, a demonstrat că uleiul de semințe de morcov are proprietăți antibacteriene puternice și și că poate inhiba să inhibe dezvoltarea bacteriilor din calsa stafilococilor, streptococilor, precum și bacteria Listeria monocytogenes. Acest efect a fost atribuit în principal unei substanțe chimice numite alfa-pinen care este capabilă să distrugă bacteriile fără a deteriora celulele subiacente ale pielii.

Uleiul din semințe de morcov conține o mare cantitate de substanțe cu capacități antioxidante, astfel că este capabil să protejeze pielea față de acțiunea nocivă a radicalilor liberi. De asemeni, vitaminele din uleiul de morcovi promovează regenerarea celulară și refacerea pielii și întinerirea acesteia.

Acest ulei esențial de morcovi oferă protecția naturală a soarelui între 24-35 SPF, permițând în același timp razele benefice să acționeze asupra pielii.

Datorită acestor multiple beneficii, uleiul esențial din semințe de morcovi este folosit în foarte multe produse cosmetice, de îngrijire a pielii, de prevenire a ridurilor, de corectare a acestora, de vindecare a rănilor, a eczemelor, a pielii uscate, de protecție solară.

deadmin

Argila in tratamentele cosmetice

Tradiția antică de vindecare ayurvedica creează senzatie în domeniul îngrijirii naturale a pielii. Liderii din industria cosmetică promovează beneficiile ierburilor ayurvedice cum ar fi Gotu Kola (Centella asiatica), iar spa-urile care oferă terapii ayurvedice de întinerire se dezvoltă în toată lumea. Un expert ayurvedic de la Consiliul Medical Maharishi Ayurveda spune: ,,Eu nu sunt surprins de această tendință, Ayurveda are cunoștințe sofisticate de oferit în domeniul abordărilor pe bază de plante pentru îngrijirea pielii – formulările ayurvedice sunt adesea combinații complexe de diferite tipuri de ierburi care oferă avantajele atât ale sinergiei, cât și ale echilibrului, astfel încât produsul final să fie puternic și foarte eficient.”

In acest sens, diferitele tipuri de argile au jucat si joaca un rol esential in cosmetica ayurvedicaă. Îndepărtarea celulelor moarte si a impuritatilor de pe piele cu o argilă exfoliantă delicată, cum ar fi Argila de Bentonita, poate ajuta la curățarea externă. Tipurile de piele Kapha pot necesita, de asemenea, formulări pe bază de plante pentru a curăța pielea din interior.

Argila provine din sol, si constă din particule obținute prin măcinarea pietrelor timp de mii de ani. Elementele predominante ale solului sunt mineralele, apa, materia organică.

Argilele au fost folosite în îngrijirea frumuseții timp de secole și sunt prezente în aproape toate sistemele cosmetice tradiționale. Ele exfoliază, curăță și revigorează pielea. Argila posedă capacitatea de a absorbi excesul de grasimi, murdărie și impurități din piele.

Fiecare argilă cosmetică are o compoziție minerală diferită, iar fiecare  oferă diferite beneficii în îngrijirea pielii. Conținutul ridicat de minerale din argila întinerește pielea. Utilizarea argilei elimina celulele moarte ale pielii, îmbunătățeste circulația pielii, îndepărtează resturile și impuritățile din pori și  produce o strălucire sănătoasă.

Argilele pot fi folosite în masti faceila, pulberi corporale, împachetări corporale, săpunuri, loțiuni, creme, săruri de baie și multe altele.

deadmin

Capsaicina in tratamente externe

Capsaicina este un agent selectiv de eliberare de neuropeptide pentru neuronii periferici senzitivi primari. Folosită topic, capsaicina ajută la controlul durerii nervului periferic. Acest agent a fost folosit experimental pentru a manipula substanța P (substanță din terminațiile nervoase senzoriale implicată în durere, cum este cazul în artrita reumatoidă, nevralgia post-herpetică, sindromul durerii post-mastectomie și neuropatia diabetică) și alte tahikinine. În plus, capsaicina poate fi utilă în controlul ulcerațiilor induse de chimioterapie și radioterapie.

Conținutul de capsaicină din ardei verde și roșu variază de la 0,1 la 1%. Capsaicina prezintă numeroase acțiuni biologice și, prin urmare, a fost ținta unor ample cercetări științifice, de la identificarea sa, initială, în 1919. Unele dintre proprietățile fiziologice cele mai recunoscute ale capsaicinii sunt efectele sale selective asupra părții periferice a sistemului nervos senzorial, în special asupra neuronilor primari aferenți. 

Capsaicina este absorbită în mod eficient prin piele. Într-un studiu realizat pe 12 subiecți, s-a administrat topic o soluție de 3% capsaicină în trei vehicule diferite (70% alcool izopropilic, ulei mineral și propilen glicol în 20% alcool), capsaicina s-a dovedit a fi absorbită rapid. Timpul de înjumătățire al capsaicinei a fost de aproximativ 24 de ore.

Există multe produse indicate pentru managementul local al durerii, incluzând creme, loțiuni și diverse forme de patch-uri, care conțin capsaicină (CAP) și dihidrocapsaicină (DHC). Sunt câteva studii in vivo privind absorbția, biodisponibilitatea și dispunerea capsaicinei și dihidrocapsaicinei. O cantitate foarte mică de CAP și DHC a fost absorbită în circulația sistemică. Cea mai mare concentrație plasmatică a fost de 2,39 ng/ml, iar valoarea maximă medie a concentrației plasmatice după 12 ore de la aplicarea gelului cu CAP a fost de 1,68 ng/ml. Concentrația medicamentului în pielea tratată a fost relativ ridicată cu concentrație scăzută în alte țesuturi. Astfel, gelul cu capsaicină a avut efecte locale puternice și efecte sistemice mai slabe.

Plasturii cu capsaicină 8% sunt indicați în tratamentul durerii neuropatice asociate cu nevralgia post-herpetică. Există mai multe formulări topice cu capsaicină disponibile, inclusiv creme și soluții, indicate pentru analgezia temporară a mușchilor și pentru a se înlătura durerea precum durerea neuropatică.

Capsaicina pare a fi eficace pentru durerea din osteoartrita (OA), dar nu se știe sigur dacă efectul este dependent de doză, este consecvent sau se modifică în timp. Doua studii au arătat că un tratament de peste 4 săptămâni, au avut rezultate divergente. Capsaicina a fost raportată ca fiind sigură și bine tolerată, cu nici o toxicitate sistemică. O ușoară senzație de arsură la locul de aplicare a afectat 35-100% dintre pacienții tratați cu capsaicină, cu un raport de risc de 4,22; incidența a atins punctul culminant în prima săptămâna, cu rate de incidență în declin în timp. Tratamentul topic cu capsaicina, de patru ori pe zi, este eficace în reducerea intensității durerii îm tratament de până la 20 de săptămâni, indiferent de locul de aplicare și a dozei folosite, la pacienții cu durere cel putin moderata si osteoartrită definită radiologic.

Capsaicina reduce durerea din nevralgia posttherpetică și neuropatia diabetică. O aplicare topică de capsaicină 0,025%, timp de patru până la șase săptămâni, a îndepărtat, complet, sau în măsură semnificativă, durerea cronică posttherpetică. Rezultatele inițiale ale altui studiu controlat, multicentric, cu cremă de capsaicina topică 0.075%, a arătat că acest preparat a produs ameliorarea durerii asociate cu neuropatie diabetică.

Capsacina este indicată pentru reducerea temporara a durerilor minore și durerilor mușchilor și articulațiilor, durerilor de spate asociate cu entorse, artrită, artrită reumatoidă, osteoartrită.

Capsaicina este utilizată și în alte tulburări, inclusiv psoriazis, vitiligo si pruritul greu de rezolvat, precum și postmastectomie și durerea postamputare (sindromul membrului fantomă), și distrofia reflexului simpatic. Capsaicina este disponibilă sub forma de creme cu 0,025%, 0,035%, 0,075%, 0,1% și 0,25%; geluri cu 0,025% și 0,05%; roll-on cu 0,075%; plasturi transdermici cu 0,025%. Capsaicina este aprobată de FDA pentru reducerea temporară a durerii minore și a durerii asociate cu dureri de spate și artrită și este utilizată pentru tratamentul off-label postherpetic și al neuropatiei diabetice dureroase.

Deoarece capsaicina îmbunătățeste penetrarea substantelor antiinflamatorii prin pielea umană, se recomandă includerea în produsele cosmetice antiinflamatorii.

Continut | Meniu | Butoane acces